UncategorizedБолести

Подагра – признаци и лечение

Подаграта е заболяване, което се причинява от прекомерното натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите. То е сигнал за организма, че в него се случва нещо нередно и може да се стигне до по-сериозни и тежки проблеми. Подаграта е близка като форма до артрита (пикочната киселина, освен в бъбреците, се отлага и в ставите, образуват се кристали, а те водят до непоносими болки и подуване).Ако не се предприеме лечение, подаграта води до усложнения и тежки заболявания, като инфаркт на миокарда, бъбречна недостатъчност, стенокардия и други.Болестта е по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените. Засяга най-често силния пол на възраст над 40 години, а дамите при настъпване на менопаузата. В повечето случаи заболяването е наследствено, но може да възникне и от бъбречни заболявания, и приемане на определени медикаменти. Системното преяждане, препиване с алкохол, приемане на големи количества храни съдържащи пурини и увеличаване на възрастта, оказват влияние за развитие на подаграта.

Първите признаци на подагра, които може да се забележат, са налице след постоянни препивания и преяждания. Те се изразяват в поява на болезнен оток, най-често на палеца на крака, но може да бъде засегната и друга става. Мястото е подуто, а кожата е зачервена, топла и болезнена. Пристъпите на заболяването се появяват през нощта, защото тогава пурините се смесват с кръвта и този процес предизвиква възпаление. Болният се събужда от нетърпима болка и най-лекото докосване го дразни. В рамките на една седмица, най-много до три, тези болежки изчезват, но са налични отново, след следващия прекомерен прием на храна и алкохол. При по-голямата част от хората, този симптом не се появява повече, но при други кризите зачестяват и стават все по-болезнени.

Други признаци, които се срещат при пациенти с подаграса голямо количество белтък в урината, високи нива на пикочна киселина в кръвта, високо кръвно налягане, понякога и повишена температура.След поставяне на диагноза подагра, се назначава лечение от ревматолог. Приемат се противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Целта им е да овладеят острия пристъп. Използват се медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите и се взимат мерки за потискане производството на пикочна киселина. Лечението на подагра е комплексно. Освен използването на медикаменти, включва и промяна в начина на хранене, правилна диета, прием на големи количества течности – вода, очистване на организма, прием на билки, бани и в краен случай, се пристъпва към хирургична намеса.Очистването на организма е важна мярка, която не трябва да се пропуска в лечението. Желателно е тя да се практикува и при други заболявания. Изключването на някои хранителни групи е задължително, а на други приемът трябва да се намали. Това трябва да стане ежедневие, защото в противен случай пристъпите ще започнат наново. При тези кризи единственото лечение, което може да се предприеме в домашни условия, е болният да легне в удобно за него положение, а на засегнатото място да се постави компрес с пчелен мед. След като медът се просмуче в кожата, компресът се подновява с нов.Прогнозата при подагра е добра. При навременно диагностициране, след първите признаци и провеждане на подходящо лечение, животът на заболелите е със същата продължителност като този на здравите.Подаграта не се лекува на 100 %. Терапиите целят да облекчат състоянието и да намалят признаците. Риск съществува, ако пациента не обърне внимание на здравето си, пренебрегне препоръките на медицинските лица и продължи със същия начин на живот. Тогава възможностите за поява на бъбречни или други усложнения се увеличават и лечението трябва да се насочи и към тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *