UncategorizedБолести

Ревматоиден артрит – симптоми и лечение

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Възпалението на тъканите около ставите е характерно за ревматоидния артрит, но понякога могат да бъдат засегнати и други органи в тялото.

При автоимунните заболявания части от тялото са атакувани от собствената имунна система. Тя е така устроена, че да търси и унищожава вредители в тялото, най-вече инфекции. Пациентите, страдащи от автоимунни заболявания, изграждат антитела, които се целят в здрави тъкани, където причиняват възпаления. Причината за ревматоидния артрит все още остава неизвестна, но се смята, че някои вируси, бактерии и гъбички може да допринасят за заболяването.

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което означава, че може да продължи с години, като пациентът може да не изпитва никакви симптоми през определени периоди. Болестта обаче е прогресивна и с времето уврежда ставите и причинява затруднения при движение. Милиони хора по света страдат от ревматоиден артрит, който засяга както деца, така и възрастни хора между 40 и 60 години. В някои случаи заболяват повече от един члена на семейството, което предполага генетично предразположение.

Симптоми на ревматоиден артрит

Симптомите на ревматоидния артрит се появяват и отшумяват на периоди в зависимост от сериозността на възпалението – когато то утихне, и симптомите изчезват (болестта навлиза в ремисия). Такива ремисии могат да настъпят спонтанно или след проведено лечение и продължават седмици, месеци или години. По време на тези периоди пациентът се чувства здрав.
Когато болестта е активна, симптомите включват отпадналост, умора, липса на апетит, лека треска, болка и скованост  в мускулите и ставите, които са най-ясно изразени сутрин и след дълго застояване. Ставите се подуват, зачервяват се и болят. Причината за това е, че се възпалява тънката мембрана между ставите, което води до произвеждането на повече смазваща течност.
При ревматоидния артрит обикновено се възпаляват различни стави по симетричен модел (засегнати са двойки стави в двете половини на тялото). Често първите симптоми се проявяват в ръцете и китките. Заболелият започва да изпитва трудности при изпълнението на ежедневни дейности – отваряне на врата например. Малките стави на ходилото също могат да се възпалят, предизвиквайки болка при ходене, особено сутрин. В редки случаи ревматоидният артрит засяга само една става. Тогава той може да бъде сбъркан с някой от другите видове артрити.
Хроничното възпаление уврежда също хрущялите и костите. Това води до ерозия и отслабване на костите и мускулите, затруднявайки техните функции. С напредване на болестта хрущялите и повърхността на костите се разрушават и ставите се деформират и изкривяват. Много рядко ревматоидният артрит може да засегне мускула, който отговаря за гласните струни и гласът става дрезгав.
Тъй като ревматоидният артрит е системна болест, тя може да засегне и други части на тялото, освен ставите. Възпалението на бялата част на окото може да бъде много опасно за окото. При възпаление на обвивката на белите дробове (плеврит) пациентът изпитва болка в гърдите при вдишване, недостиг на въздух или кашлица. Самата тъкан на белите дробове също може да се възпали. Когато възпалението обхване перикарда на сърцето, говорим за перикардит, при който се наблюдава болка в гърдите, която се влияе от промяната на седежа. Ревматоидният артрит увеличава риска от инфаркт и води до намален брой червени и бели кръвни телца. Това на свой може да доведе до редица други усложнения.
При бременните жени възпалението често стихва и симптомите на ревматоидния артрит могат да изчезнат, но за съжаление след края на бременността отново се връщат.

Лечение  на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит се диагностицира на основата на симптомите, които изпитва пациента, след което с рентгенова снимка се установява стадият, в който се намира болестта.Все още няма лек против ревматоиден артрит. Лечението е симптоматично и превантивно – цели облекчаване на възпалението и болката в ставите, подобряване на работата на ставите и предотвратяване на по-нататъшно разрушаване и деформиране на ставите, мускулите и костите. Колко по-рано се установи заболяването, толкова по-добри са прогнозите за възстановяване. Оптималният курс на лечение е комбинация от лекарства, почивка, упражнения за разтягане на ставите и придобиване на достатъчно информация за заболяването.

За облекчение на ревматоидния артрит, натуралното въже против болки Коносан е доказало, че е успешно за облекчение и намаляване на болките.
Лечението на ревматоидния артрит може да варира в зависимост от вида на засегнатите стави, общото физическо състояние, възрастта и професията на пациента. Не се налага преминаването към специална диета, тъй като не е доказана пряка връзка между определени храни и артрита. Препоръчва се спокойствие и избягване на стресови ситуации, както и подобряване на цялостното здравословно състояние на пациента. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *